Yeni eklenen yazıların mailinize gelmesi için mail adresinizi yazmanız yeterli

12 Eylül 2009

Elektronik firmalarının isimleri nereden geliyor ?

Wall Street Journal'de yayınlanmış olan bu yazının orjinalini buradan , Pc Labs'da yer alan düzenlenmiş türkçe versiyonunu buradan okuyabilirsiniz.

Apple
Steve Jobs ve Steve Wozniak ilk bilgisayarlarını yaptıklarında isim bulamazlar ve 1 saat içerisinde (bu süre belki daha farklı olabilir) beğendikleri bir isim bulamazlarsa kötü de olsa akıllarına ilk gelen ismi koymayı kararlaştırıyorlar.
Bir süre sonra Steve Wozniak eline bir elma alip ısırınca, bilgisayarin ismi belli oluyor.
Aradan zaman geçip Apple II'yi yapip şirket kurduklarinda da şirketin logosu da hazır oluyor. Isırılmış elma.

Türk şirketlerinin isimlerinin hikayesini de aşağıda bulabilirsiniz.

YUMATU - yusuf- mahmut-tuncer

RODİ - Ramazanoğulları dikim işletmesi

ALFEMO - Ali Feyyaz mobilya

DYO- Durmuş Yaşar ve Oğulları

AKBANK:

İlk zamanlar pamuğun beyazlığından dolayı AK, bankadan BANK aldıklarını ve birleştirdiklerini düşünüyordum fakat aslında Adana' dan A, Kayseri' den K, bankadan da BANK alıp birleştirerek AKBANK' ı bulmuşlar yani AKBANK = Adana-Kayseri Bankası.

BEKO'nun tarihçesinden alıntı:

"Türkiye'nin yeni yeni sanayileşmeye başladığı 1950'li yıllarda, Koç Holding'in kurucusu Vehbi Koç, Türkiye'ye döviz kazandıracak bir ürün arayışındaydı.

O yıllardaki ülke koşulları çerçevesinde, bir salça ve konserve fabrikası yatırımı için bu alanda tecrübe sahibi olan Bejerano ile ortaklık kurdu. 1954'te kurulan şirketin ismi, Bejerano'nun ve Koç'un ilk iki harflerinin birleşmesiyle Beko olarak tescil edildi."

Bogazici bilgisayar ise Bogazici üniversitesi mezunu mühendislerin kurdugu bir sirket, isim olarak üniversitelerinin adini aliyorlar.
Zaten Bogazici cok üretken bir üniversite ve mezunlari dayanismaci davraniyorlar.
Sanat dalinda bile ismi kullaniliyor: Bogazici Gösteri Sanatlari Toplulugu (nam-i diger kardes türküler)


4 yorum:

Faydalı bir yazı olmuş :) Özellikle ROdi'yi beğendim :)

bu yazıyı ben yazacaktım ama benden önce davranmışsın. yine de ati ekran kartlarıyla ilgili yanlış bilgi veriyorsun. elektronik mühendisi atilla abi kurdu o firmayı. hakkını yemeyelim atilla abinin.

nihayet sadece!!! elektronikten bahsetmeyen bir blog:) başarılar...

yani erkek blogu...yaa bir yorumu bir seferde yapabilsem sadeceeee...aaaa...Ata'da yorum yapmış...bak onunda blogu sadece elektronik ile ilgili deil...böle işte..sustumm...

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More