Yeni eklenen yazıların mailinize gelmesi için mail adresinizi yazmanız yeterli

29 Eylül 2009

İnci Bilgisayar

Geçtiğimiz günlerde, şirketimize ait Toshiba marka 3 yıllık laptop, bilmem kaçıncı defa bozuldu.
Bu makine şirketimize geldiği ilk günden beri devamlı arıza yapıyor.
Garanti kapsamında olduğu için her arızada Toshiba Türkiye’nin merkez ofisine götürdük.
Hep aynı arıza raporlandı ve sonra tamir edildiği bildirildi. Ama garanti bittikten sonra da hala aynı nedenle arızalanıyor.
Garanti sonrası götürdüğümüz bir seferinde, yüklü bir ücret istendiği için bir tarafa koyduk, bir süre de kullanmadık.
Sonra ihtiyaç olunca, 3-4 ay önce, yine Toshiba merkez tamir servisine götürdüğümüzde, yine ana kart (motherboard) arızası bildirildi ve bu sefer de 400 $ gibi bir para istendi.
Bunun üzerine “bu kadar para verene kadar yenisini alırız” düşüncesi ile yine bir kenara attık ama arkadaşlarımızdan birisi bu makineyı Yazıcıoğlu İşhanına götürmeyi önerdi.
İnci Bilgisayar isimli bir şirket kendisinden tamir için istenen fiyat 80 YTL olunca da, tamir ettirdik.Makine 2 haftadır sorunsuz çalışıyor.

İşte o zaman Yazıcıoğlu Han dikkatimizi çekti. Aslında makinayı tamir eden Murat Bey'in yaklaşımı ve bu makinaya kendi servisinden 400 $ istendiğini söylediğimizde, kendi çalıştığı şirketinin nasıl çalıştığını heyecanla anlatması da etkili oldu. Bu handa neler olup bittiğine daha yakından bakalım dedik.

Yazıcıoğlu İş Hanı, aslında bilişim sektörü efsanelerinden birisidir. Kadıköy'ün merkezinde, Karaköy vapur iskelesi ile otobüs duraklarının çaprazında yer alan ve genellikle teknolojik ürünlerin satıldığı bir han olarak bilinir. Bazılarının açıkgöz tüccarların bilmeyenleri kolaylıkla kandırılabildiği bir yer olarak tariflediği Yazıcıoğlu, bazılarına göre ise, hiçbir yerde bulunamayacak bilgisayar parçalarının bulunduğu önemli bir teknolojik merkez durumunda. Tabi oyun ve bazı yazılımların korsan CD’lerinin bulunabildiği de söylenir.

Ama bugünlerde Yazıcıoğlu da değişiyor. Tekno marketlerin yaygınlaştığı ve internetten elektronik ürünlerin daha kolay bulunabildiği günümüzde, han artık yeni bilgisayarlardan çok, bilgisayar parçalarının ve ikinci el ürünlerin alınıp satıldığı bir pazar yeri durumunda.

Kullanıcının bilinçlenmesi, fiyatların ve parça özelliklerinin internetten kolaylıkla bulunabilmesi nedenleriyle de artık daha güvenilir tüccarların hayatta kalabildiği bir yer olduğu belirtiliyor. Bunu İnci Bilgisayar’ın sahiplerinden Yusuf Yıldırım
Bakın burası 4.kat. Bizim burada 3 farklı dükkanımız var ama şu gördüğünüz 2 dükkan kapalı. Çünkü işlerini iyi yapmadıkları için müşterilerini tutamadılar ve kapamak zorunda kaldılar.
şeklinde anlatıyor. Her türlü bilgisayar ve laptopa teknik servis hizmeti veren ve ikinci el bilgisayar - laptop alım-satımı yapan İnci Bilgisayar'ın ortaklarından Yusuf Yıldırım ile Yazıcıoğlu ve perakende bilgisayar pazarına ilişkin bir röportaj gerçekleştirdik.

turk.internet.com : Neden Yazıcıoğlu diye bir han var? Burası nasıl oluşmuş?

Yusuf Yıldırım : Bilgisayarların ve parçalarının ilk satılmaya başlandığı yıllarda bir takım pasajlarda pazar oluşmuş. Nasıl Doğubank’ta beyaz eşya işi yapılıyorsa, bu handa da bilgisayar pazarı oluşmuş. Aslında Yazıcıoğlu bir otel binası olarak inşa edilmiş. Sonraları, muhasebeciler, kuaför, lokantacılar, müşavirler, elektrikçiler filan varmış. Sonra elektronikçiler yenilikleri takip etmeye başlamışlar. Bilgisayar toplamaya başlamışlar. Talep de oluşmuş. Dolayısıyla burada bir Pazar oluşmuş.

turk.internet.com : Yazıcıoğlu İşhanında ne tür işler yapılıyor?

Yusuf Yıldırım : Teknomarketlerin artması ve internetten satış yapan sanal marketlerin çoğalması nedeniyle, Yazıcıoğlu bugün, ikinci el ve teknik servis ağırlıklı çalışıyor. Yeni bilgisayar satışı yavaşladı. Aslında eskiden bilgisayar toplama ve satışı da yapılırdı. Mesela Gold Bilgisayar buradaki bir dükkandan doğmuş 25 yıllık bir firmadır.

Ama burada batan firma da çoktur. Yazıcıoğlunda esnaf mantığı ile çalışan yokoluyor. Şirket mantığına geçenler tutunuyor. Önceden ufak bir sermaye ile açmak ve yürümek mümkündü. Bugün artık değil. Bugün kredi kartı ile alışveriş yapılıyor. Teknomarketler daha düşük masraflı POS alabiliyor. Üstelik vade de yapabiliyorlar.

Tüketici de bilinçlendi. Dürüst çalışmayan hayatta kalamıyor.

Bizden önce bir dönem burada korsan CD oyun – müzik – flim ya da yazılım satılmış. Ancak, telif hakları yasası çıktıktan sonra Yazıcıoğlu Han’da her hangi bir kanunsuz uygulama kalmadı. Şu anda böyle bir şey bulamazsınız. En son yaşanan vaka, bir rivayete göre 4 yıl kadar önce, hanın önünden geçmekte olan kaymakam porno CD satıldığını görmüş. O kaymakam beyin talimatıyla polis buraları temizledi. Şimdi de sıkı tutuluyor.

Genelde burada iş yapan esnaf, alaylı takımıdır. Çoğu lise mezunu ve usta-çırak ilişkisiyle meslek edinmiş kişilerden oluşuyor. Handa, kartuş dolumu yapan, yazıcı tamir eden yerlere de rastlayabilirsiniz. Eğer ekonominin seyri bu şekilde devam eder ve sermaye öne çıkarsa, profesyonel yapıya kayma olursa, ufak esnafın çoğu piyasadan silinir.

Bu röportajın devamına burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu röportaj turk.internet sitesinden alınmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More