Yeni eklenen yazıların mailinize gelmesi için mail adresinizi yazmanız yeterli

29 Haziran 2009

Amerika'da Yaşam Kurmak


Geçenlerde gazete okurken Aylin Onur'un yazmış olduğu Amerika'da yaşam kurmak isimli kitabı gördüm.
Uzun yıllar Amerika'da yaşamış olan yazar, vize almaktan Amerika'da çalışma ve eğitim imkanlarına,Amerikan hayat tarzının ayrıntılarından Amerikanın belli başlı gezilip görülmesi gereken yerlerine kadar birçok alt başlık içeren rehber niteliğinde bir kitap hazırlamış.
Bu kitabın Amerikaya kısa süreli yada ziyaret veya orda yaşamak için gitmeyi düşünenler için çok güzel bir kaynak olduğunu düşünüyorum.
Kitaptan bana ilginç gelen bölümleri burada paylaşmak istiyorum.

Güçlü aile bağlarına rağmen ,18 yaşına kadar çocuklarına verebileceklerini vermeye çalışırlar ve 18 yaşından sonra genelde çocuklar evden ayrılır.Bundan sonra da maddi ve manevi olarak herkes kendinden sorumludur.Sadece özel günlerde bir araya gelinir.

Arabaya çok meraklıdırlar hayatta en önemli şey arabalarıdır çükü bu çok önemli bir prestij meselesidir.Ceplerinde bir kuruşları olmasa bile kredi alarak en iyi arabayı almaya çalışırlar.Sizi de arabanıza göre değerlendirebilirler.

Dava açılması (sue)
Amerikada yaşamayı seçerken sizi uyarmam gereken en önemli konu amerikalıların çok sevdikleri sue edilme konusudur.
Bu,şu anlama gelir;yaşamınızı düzenlerken çok dikkatli davranmak zorundasınız.
En ufak bir açığınızı yakaladıklarında yada küçük bir hata yaptığınızda sizi hemen mahkemeye verirler.Bunun anlamı şudur, elinizde ne varsa almaya çalışırlar.

Maddi olarak güçlü bir insansanız hele doktorsanız ve bir hata yapmışsanız yandınız demektir.Amerikada bu yolla varını yoğunu kaybedip doktorluğu da elinden alınan binlerce örnek vardır.

Konuyu örnekle açıklamak gerekirse,kavgaya karışmayacaksınız,kimseye hakaret etmeyeceksiniz,evinizde kimsenin düşüp başına birşey gelmesine ortam yaratmayacaksınız,köpekleriniz varsa dikkat edeceksiniz.

Hele araba kazası kesinlikle yapmayacaksınız.Arabalarına bir dokunsanız bile çok kısa sürede avukatlarından kazada ne kadar çok sarsıldıklarını ve bu durumun hayatlarını nasıl etkilediğini anlatan doktor raporları iliştirilmiş bir mektup alabilirsiniz.

Hemen hemen bütün fast foodlarda ve restoran zincirlerinde içeceklere bir kez para ödenir ve sonra ücretsiz olarak istediğiniz kadar servis edilir.
Çay istediğiniz zaman genelde buzlu çay gelir.eğer sıcak çay istiyorsanzı bunu belirtmeniz gerekir.

Tüketici hakları çok gelişmiş olduğu için bayat çıkan ve ye beğenmediğiniz malı fişiyle birlikte geri götürdüğünüzde sorgusuz sualsiz geri alırlar.
Müşteri daima haklıdır politikası her sektörde geçerlidir.

Alışveriş İpuçları

Büyük mağazaların bazılarında en üst kattaki paket servisine çıkarak yabancı ehliyetinizi gösterirseniz size %11 indirim kart verirler.

Ayrıca unutmamanız gereken en önemli şey,fiyat etiketlerine bakarken kasada o eyaletin vergisi ne ise onun fiyata ekleniceğidir.

Kurallar ve Yasaklar
Caddelerde karşıdan karşıya yanlış bir geçiş yapar veya kırmızıda geçerseniz cezanız jail walking denilen hapis cezasına kadar gidebilir

Balık tutmak için mutlaka lisans almak zorundasınız

Başkasının posta kutusunu açmak yasaktır cezası çok büyüktür

Hemen hemen her banka binasının arkasında arabayla yanaşabileceğiniz ATM makinaları vardır.

Benzinciler genelde self servicedir.Arabanızı yanaştırır inersiniz ,pompanın üzerinde kredi kartınızı kullanabilmeniz için makine vardır.

Garage sale (kullanılmış eşya satışı)
Belli günlerde eski veya kullanmadıkları eşyalarını evin önüne yığıp fiyatlandırarak satışa sunarlar.

3 yorum:

Amerika: Rüya mi? Kabus mu?
Yankee Imparatorlugu

1960'lardan itibaren Amerika Türkiye'ye bir rüya olarak sunuldu. "Küçük Amerika" olma hayalleri topluma empoze edildi. Tarihsel gerçekler olumsuzluklardan ayristirilarak, bir rüyaya dönüstürüldü.

Oysa, günümüzde Amerika rüyasi, ideolojik-kültürel-askeri-ekonomik saldirganligi ve emperyalist vahsetiyle giderek bir kabusa dönüsüyor.

Simdi, ilk yerlilerinin torunlarinin dogal kaynaklarindan soyulmus rezervasyonlarda yasadigi bir ülke düsleyin. Ortalama yasam beklentisi, 1940'lardakinin aynidir. Bebek ölümleri ulusal ortalamanin yedi kat üzerindedir. Ülkenin en taninmis siyasal mahkumu, bir Kizilderili önderidir.

Seçmenlerinin yarisinin oy kullanmadigi bir ülke düsleyin. Ulusun temsilciler meclisi, ulusu temsel etmiyor. Büyük ölçüde erkek ve beyazlardan olusuyor. Senato, milyonerleri temsil etmekte.

Dünya nüfusunun yüzde 5'ten azini barindirdigi halde dünya petrol kaynaklarinin yüzde 25'ini kullanan bir ülke düsleyin. 1978'den bu yana bütün ülkelerden daha çok agaç kesti. Asit yagmurlari ve küresel isinmanin baslica sorumlusu. Iste burasi Amerika...

O halde Yeni Dünya Düzeni patentli "rüya" yalani yerine, ABD patentli küresellesme "kabus"u gerçeginden söz edilmeli... Bu çalisma da bunu yapmaya çalisiyor...
http://zeitgeistmovie.com

Güzel kitap, yeri geldiğinde işe yarar ama ben buradan gidip orada yaşam kurma olayına karşıyım. Buralara alışmış birisi asla orada rahat edemiyor. Ben 1 ay Amerikada kaldıktan sonra geri dönüş yolunda (hatta son 1 haftamda) en güzeli bizim oralar demeye başladım. Tabi bu olay Frankfurt havaalanında aktarma yapıp Frankfurt - İstanbul uçağına binene kadar sürdü. Almancı vatandaşları gördükten sonra Amerika da güzel be demeye başladım. Yine de bizim için buralar en güzeli. Bırakalım Amerikada Amerikalılar yaşasın.

Oldukça faydalı bilgiler mevcut, teşekkürler,

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More