Yeni eklenen yazıların mailinize gelmesi için mail adresinizi yazmanız yeterli

11 Haziran 2009

Devrim Arabaları


Tür : Dram / Tarihi
Gösterim Tarihi :
1 Mayıs 2009
Yönetmen : Tolga Örnek
Senaryo :
Murat Dişli , Tolga Örnek
Müzik : Demir Demirkan
Yapım : 2008, Türkiye



Oyuncular
Taner Birsel , Halit Ergenç , Vahide Gördüm , Selçuk Yöntem , Uğur Polat , Serhat Tutumluer , Ali Düşenkalkar , Onur Ünsal

1961 yılında Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, yerli üretim bir otomobil yapılmasını emreder ve görevin TCDD işletmesine verildiğini açıklar. Hemen işe girişen 23 mühendisin önünde bu otomobili yapmak için Cumhuriyet Bayramı' na kadar yalnızca 130 gün vardır.
Devrim” adı verilecek olan bu arabayı üretmek için 23 mühendis, kariyerlerini ve aile hayatlarını riske atarak zamanla, yoklukla, politikayla, karşılarına çıkan sayısız engelle baş etmek zorunda kalırlar.
Benzini bitti diye yolda kalan araba” etiketiyle unutulan “Devrim”in hikayesinin bilinen ve bilinmeyenlerinin anlatılacağı “Devrim Arabaları” filminin senaryosunu, Murat Dişli ve Tolga Örnek 2 yıllık bir araştırma sonucunda oluşturmuşlar.

Filmin konusunu kısaca verdikten sonra filmle ilgili yorumlarıma geçeyim.
Film 2 saat sürmesine ve filmin büyük çoğunluğunun da atölyede geçmesine rağmen akıcı bir şekilde ilerliyor.

Türklerin isterse 4 ay gibi kısa bir sürede sıfırdan bir otomobil bile yapabileceklerini anlatan bu film insanı neden halen kendi otomobilimizi üretemediğimiz konusunda düşünmeye de zorluyor.

Benzini bitti diye yolda kalan bir arabanın ,üzerinde bu kadar çalışılmış olmasına karşın yargısız infaz yapılarak başarısız olarak topluma açıklanması pek inandırıcı gelmiyor.
En başından beri Türklerin araba yapmasına karşı çıkan,bunun kaynak israfından öteye gidemeyeceğini savunan zihniyet sonunda haklı çıkmış görünüyor.Dünya üzerinde ilk denemesinde başarıya ulaşmış kaç proje vardır ?
Edison'ın bile ampulu bulmak için 1000'den fazla deneme yaptığı söylenir.Buradaki asıl olay filmde de söylendiği gibi adı devrim olan bir aracın sokaklarda dolaşmasına izin verilmeyeceğidir.

Filmde vurgulanan diğer bir görüş ise Türkiye'de hiçbir başarının cezasız kalmayacağıdır.Bu görüş sanırım ülkemizdeki beyin göçünün nedenini de açıklıyor.
Ülkenin kalkınması bir grubun çıkarlarını olumsuz etkilediğinden mevcut sistem ne kadar verimsiz olsa da
değişime var gücüyle direnilmesi bu durumu açıklıyor .

Türk sinemasının yükselişe geçtiği bu dönemde saçma sapan komedi filmlerini izlemektense Türkiye'nin ilk yerli otomobili devrim'in hikayesini anlatan belgesel tadındaki bu filmi mutlaka izleyin derim.



0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More