Yeni eklenen yazıların mailinize gelmesi için mail adresinizi yazmanız yeterli

30 Temmuz 2009

Ey smirting sen nelere kadirsin

19 Temmuz 2009 itibariyle son şeklini alarak hayatımıza giren kapalı alanlarda sigara içme yasağının kapsamı ve konu üzerinde yaşanan tartışmaları bir kenara bırakıyor ve bu yasak sonrası ortaya çıkacak yepyeni bir sosyalleşme akımından bahsetmek istiyorum. SMIRTING.

Smirting kelimesi ‘’smoking’’ (tüttürme, sigara içme) ve flirt (flört etme, takılma) kelimelerinin birleşmesinden türemiş İngilizce bir kelime. Türkçe’ ye olduğu gibi geçer mi? Yoksa bir şekilde Türkçeleştirilir mi? Şimdiden bir şey söylemek çok güç. Fakat benim önerim ‘’dumankaynaş’’ gibi garabet bir kelime.

Peki smirting tam olarak ne anlama gelmektedir? Smirting kapalı alanlarda sigara yasağı uygulaması sonrası, sigara kullanan insanların sigara içmek için bulundukları bar, cafe vb.. yerlerin kapı önlerine çıkmaları ve aynı amaç için orada toplanmış insanlarla tanışmalarını, sohbet etmelerini, kaynaşmalarını ve bunun beraberinde getirdiği yepisyeni bir sosyalleşmeyi tarif ediyor. Benzer müziklerden, benzer eğlence tarzlarından, benzer kitaplardan hoşlanan yani ortak zevkleri paylaşan insanlar nasıl bir şekilde aynı sosyal ortamın içine düşüyorlarsa, burada da sigara içenler kendilerine ait bir ortam, belki de bir alt kültür yaratıyorlar.

Malum ‘’Türk genci tanışmak ister, kaynaşmak ister’’ ve işte tam da bu noktada smirting sigara içen gençlere muazzam bir yol açıyor. Yıllardır barlarda kesişmeden öteye geçmeye zorlanan, punduna getirip de hoşuna giden karşı cinsle konuşma olanağı yakalayamayan ya da cesaretli olsa bile ‘’etraf ne der?’’ düşüncesi çerçevesinde karşı cins tarafından pek de hoş karşılanmayan girişimlerden kurtuluyor. Hastası olduğu, gündüzle gece olmak için gel demek istediği insan sigara içiyorsa, tek yapması gereken bu kişinin sigara içmek için dışarı çıkacağı anı kollamak, karşı tarafında gönlü varsa kesişme teknikleri ile kapının önüne çıkmasını sağlamak ya da doğrudan giderek ‘’birader kapının önüne çıksana sen hele bi’’ (yok hatlar karıştı, bu olmaz) demek.

Beş dakika önce hiçbir ortak paydada buluşamadığınız karşı cinsle artık aranızda sigara içiyor olmak ve bu amaç uğruna bir yerde buluşmak gibi enteresan bir bağ oluşmuş durumda. Mekan önü tenha ise doğrudan ‘’hangi okuldansın? kaça gidiyorsun?’’ gibi berbat bir giriş yapabileceğiniz gibi aksi durumlarda en yumuşak ses tonunuzla ‘’pardon, ateşinizi alabilir miyim?’’ diyerek, tek tek sekerekten iletişime geçebilirsiniz.

Bu yeni sosyalleşme yönteminin beraberinde çok enteresan sonuçlar getireceği de aşikar. Mesela artık birçok mekan önünde içeri hiç girmemiş, bakkaldan aldığı açılmamış malbuşu ile sigara aranan baaağyanları avlamaya çıkanlar, ‘’olm bizim bir arkadaş smirting yöntemi ile arabada beş evde onbeş tadını yakalamış’’ efsaneleri, ‘’smirting yaparken tanıştılar evlendiler’’, ‘’İstiklal’ de smirting yaparken yedi yerinden bıçaklandı, cinayet zanlısı pişman değilim smirting falan yapmıyordu, gördüm sigarayı içine bile çekmiyordu dedi’’ haberleri vb..

Kıssadan hisse artık önümüzde bambaşka bir sosyalleşme olanağı var ve bu yasağı kendi lehinize çevirmek yine sizin elinizde. İster smirting yaparak sosyalleşin, isterseniz mekan önünde tek dal sigara satma işine girerek okul harçlığınızı çıkartın ya da ‘’smirtingyaparkengordum.com’’ gibi bir site açarak mekan önlerinde kesişmiş ama konuşamamış gençleri bir araya getiren bir sosyal ağ kurarak yeni facebook ekolünüzü yaratın. Yeter ki bu fırsatı kaçırmayın. Haydi hayırlı dumankaynaşlar.

Kaynak : alkislarlayasiyorum.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More